2 Mayıs 2007 Çarşamba








BAL DEĞERLİDİR.

Bal son yıllarda ,ihracatta karşılaştığı sorunlardan dolayı ,sabıkalı bir ürün muamelesi görmektedir. Oysa sorun balın içine katkı maddesi konulmuş olmasındadır, yani bal değerinden hiçbir şey yitirmemiştir. Yurtdışına peynir ihraç etmekte de zorlanıyoruz . Bu durum, nasıl ki bizim peynir tüketmemizi engellemiyorsa bal içinde aynı şey söz konusudur. Bir üründe sorun çıkması o ürünü tümden hayatımızdan silmemizi gerektirmez. Önemli olan tükettiğimiz gıdaların içeriğinin kontrol ediliyor olması, ne aldığımızı bilmemizdir.
Analiz raporları ile doğal olduğu anlaşılmış bal ,insan sağlığı için son derece yararlıdır. Özelliklede çiçek balı ise bu eşsiz bir iksirdir.
Bal üzerine , bilim adamları tarafından yapılan bazı araştırmaları ve balın sağlığımız için yararlarını sizin için derledik.



BALIN BESLENME VE İYİLEŞTİRME ÖZELLİKLERİ

Bal basit karbonhidratların kaynağıdır. Balın içeriği :% 17.1 su, % 82.4 karbonhidratlar % 0.5 proteinler ,amino asitler, vitaminler ve minerallerdir.
Ortalama karbonhidrat içeriği ise : Çoğu fruktoz ( % 38.5) ve glikozdan oluşur (%31) Kalan % 12 lik karbonhidratıda maltoz sucroz ve diğer şekerler oluşturur.

Balda degişen oranlarda antioksidan olduğu biliniyor. koyu renk balda antioksidan miktarı daha fazladır.(Dr Wendy Doyle, British Dietetic Association )
Besin Değeri
Antioksidan içeriği sağılıklı kalmamızı sağlar.Günde bir kaşık bal yememiz vücudumuzun antioksidan gereksinimizi karşılar ve daha güçlü kılar.

BAL YARALARI İYİLEŞTİRİYOR

Balın yaraların iyileştirilmesinde kullanılması antik çağlara kadar uzanan bir yöntemdir ve bu tedavi edici özelliği günümüzde modern tedavide yeniden keşfedilmiştir. Dr. Peter Molan (the University of Waikato, New Zealand. )a göre balın yaraların tedavisindeki etkisi birçok rapor ve incelemeye göre çok açıktır.

Dr. Molan balın iyileştirme özelliğini şu şekilde açıklar." Balın antibakteriyel özelliği yaranın enfeksiyonlarını temizlemeye, anti-inflammatory özelliği şişlikleri azaltmaya ve kan dolaşımını normalleştirmeye yardımcı olur ve iyileşmeyi hızlandırır. Balda hücre yenilenmesini teşvik eden enzimler bulunur. buda yaranın iyileşmesi ve yara izinin kaybolmasını hızlandırır.

Yanık tedavisi üzerine yapılan bir çalışmada balın yanıkların kısa sürede iyileştirdiği görülmüştür.
Subrahmanyam (1991) Balın İyileştirici Özellikleri Şöyle Açıklıyor
1-) Antibakteriyel özelliği dolayısıyla enfeksiyonu önleme
2-) yarayı tamamıyla kaplayıp su kaybını ve mikrop bulaşmasını engelleme



3-)baldaki enzimlerin hücre dokusunun düzelmesine katkı sağlaması



4-) ödemi absorbe ederek yarayı temizlemesi
5-) acı ve kaşınmayı önlme kokuyu engelleme.
Efem (1988) Başka bir araştırma göstermiştirki bazı antibiyotik ve merhemlerle iyileştirilemeyen bazı yara ve cilt ülserleri yara üzerine bal tatbik edilerek 7 günde iyileştirilmiştir.

Enzimler
Balda şimdiye kadar oniki değişik enzim olduğu saptanmıştır. Enzimsiz yaşam mümkün olmazdı enzimler bütün biyokimyasal süreci organize eder,yönetir,düzene koyar ve hızlandırır hastalıkları iyileştirir.
Balda ayrıca vücudun ancak az miktarda üretebildiği Chocin maddesi vardır. Bu nedenle bu madde vücuda günde iki,üç gram verilmelidir. Chocin karaciğerin yağ metabolizmasını ayarlar ve bu organın yağ bağlamasını önler.

Amerikan Dental Araştırmalar Birliğinin İllinois Chicago da düzenlenen ‘Oral Sağlık İçin Yararlı Yiyecekler’ konulu sempozyumda, balın diş çürüğünü önlediği ortaya konmuştur.

ENERJİ KAYNAĞI
Karbonhidrat olarak bir çay kaşığı kadar balda 64 kalori bulunur. Buda vücut kaslarının çalışması için enerji sağlar.
University of Memphis Exercise and Sports Nutrition Laboratory da yapılan sınırlı bir araştırma balın en etkili göstermiştirki baldaki karbonhidratların exersizler için en etkili formu olduğunu göstermiştir.


Araştırmayı yöneten Dr. Richard Kreider e göre diğer şekerlerle kıyaslandığında balın kan şekeri üzerindeki etkisi daha hafiftir...

GAZETE HABERLERİ

Bal Yaraları İyileştiriyor!
İngiliz bilim adamları, balın yaraların iyileşme sürecini hızlandırdığını bilimsel olarak kanıtladılar. Wales Üniversitesi'nde görevli bilim adamı Rose Cooper ve ekibi, balın yaralara sürüldüğünde, dirençli olarak bilinen bakterileri bile öldürdüğünü tespit etti. Balın yaraların hava almasını engellediğini ve yüksek şeker oranı sayesinde bakterilerin çoğalmasını durdurduğunu belirten Cooper, balın bakterileri öldürme konusunda şekerden yapılmış bir macundan üç kat daha etkili olduğunu söyledi. Cooper, balın, hastanelerden alınan staphylococcus bakterisinin çeşitlerinin üremesini de etkili bir şekilde durdurduğunu kaydetti. Bilim adamları, antibiyotik özelliği olan maddenin ne olduğunu ve arıdan mı yoksa nektardan mı bala geçtiğini henüz bilmediklerini ifade ettiler.

Basından (SABAH 06.09.2004)

Balın Enerji Özelliği...

ANKARA (İHA) - Uzmanlar, karbonhidrat içeren diğer besin maddelerine oranla balın daha fazla sporcu kaslarını harekete geçirici ve yüksek enerji verici etkiye sahip olduğunu belirtti.

ABD'nin Memphis Üniversitesi'nde, besin kaynaklarının sporcular üzerindeki etkilerini araştıran bilimadamları, balın sporcular için en önemli karbonhidrat kaynağı olduğunu kanıtladı. Spor yapmadan önce bal yiyen sporcularda gücün arttığı ve kasların çalışmasının, doğal ve doğal olmayan diğer besinleri kullanan sporcuların performansına göre daha iyi olduğu belirlenirken, araştırmada ayrıca, balın sporcuların kan şekerini düzenleyici etkiye sahip tek besin kaynağı olduğu da ortaya çıktı

24.07.2002 11:50 MynetHaber

Bal sadece tat değil sağlık da katıyor...

Günlük diyete eklenecek birkaç kaşık bal, vücuttaki antioksidan seviyesini yükselterek kansere ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlıyor. California Üniversitesi'nden Dr. Heidrun B. Gross'un araştırmasına göre, baldaki antioksidan özelliğe sahip fenolik maddeler, kanser ve damar hastalıklarına yol açan serbest radikalleri bloke ediyor. Araştırma boyunca, 29 gün süreyle günde 4 kaşık bal yiyen 25 deneğin kanındaki fenolik madde seviyesinin arttığını belirten Gross, "Bal sadece ağıza tat katmıyor, aynı zamanda sağlığı da koruyor" diyor.

Basından (Milliyet 31.03.2003)

BAL ye,hastalığı unut!

Bal ve balmumu ile birlikte arı sütü, arı zehiri, polen ve propolis adı verilen doğal arı ürünleri pek çok hastalığın tedavisinde kullanılıyorÇin, Japonya ve Amerika'da "Apiterapi" adı verilen bal arısı ürünlerinin tıbbi alanda kullanılması, Hacettepe Üniversitesi Uygulamalı Biyoloji Bölümü Ana Bilim Dalı Araştırma görevlileri tarafından araştırma konusu seçildi. Araştırma görevlileri balın ve doğal arı ürünlerinin, birçok hastalığa iyi geldiğini bildirdi. Arı balı, içeriği sayesinde insan organizmasına antioksidan kaynak oluşturarak, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bazı ballar, gastrit ve ülsere sebep olan helicobacter pylori bakterisini önlüyor. Arı kovanlarının iç yüzeyini kaplayan propolisin, astar rolü oynadığı ve bu maddeden, hücrelerin bakterilere karşı güçlendirilmesi amacıyla faydalanıldığı belirtiliyor. Antibiyotik özelliği bulunan propolisten kozmetik sanayiinde ve akne tedavisinde de faydalanılıyor. Egzama tedavisinde propolis kremlerinin ve tabletlerinin yapıldığı belirtiliyor. Arı zehiri ise artritte ve diğer iltihaplarda, akut ve kronik yaralarda, yara izi oluşmuş dokularda kullanılıyor. Multiple Sclerosis tedavisinde de yarar sağlıyor.
ARI İLAÇ GİBİ !
Basit bir tendon hastalığında birkaç arı sokmasının yeterli olacağı bildiriliyor. 'Apiterapi' adı verilen arı ürünleri ile hastalık tedavisinin, diğer bütün tedavilerde olduğu gibi mutlaka uzman gözetiminde yapılması gerektiğine dikkat çekiliyor.
SABAH 16.04.2004

HADİS-İ ŞERİF
Bir hadisi şerifte şöyle buyuruluyor:

"İki şifaya birden sarılın: Biri Kur'an, öteki baldır.Bal, midede biriken zararlı maddeler iyok eder.Barsaklarda biriken bozuk gıda artıklarından mideyi temizler.Sindirimi kolaydır. İnsanın tabiatını yumuşatır.Midede eksik olmadığı müddetçe kalp hastalıklarına iyi gelir.
Sindirimi kalbe basınç yapmadığı içinde kalbi de yormaz."
www.herbalistatabay.com Şifanın sitesi...

Hiç yorum yok: